Friday, July 10, 2009

LEPAS MAIN KEMAS TAU...

Ummi tgh busy sesangat seminggu dua ni... banyak tugas yg perlu diselesaikan. bila seharian behempas pulas, masuk kul 10 mlm je mata dah nak tutup... dah tidur jgn haraplah nak bangun. Afifah pula dah semakin aktif dan amat2 menghiburkan ummi. Walaupun penat ummi layan je keletah dia.. kadang2 ummi terlelap depan tv ditepuknya muka ummi suruh tgk TOM-TOM BAK dengan dia.. terkejut ummi, hilang terus mengantuk tu.. nasib baik daddy rajin dok melayan afifah. selalu je ummi ternganga mulut tidur, dua beranak tu dok bergusti lagi... sedar2 kul 5 pagi, dah tergolek Afifah kat hujung kaki ummi... kul berapa tidur pun tak tau.. soalan favourite ummi tuk daddy waktu pagi, "pukul berapa fifah tidur semalam?".. dah penat daddy menjawab, yg pastinya setiap malam ummi yg berdengkur dulu...

Ummi tgh nak train afifah kemas rumah, tapi setiap kali afifah tengok ummi kemas, dia sibuk nak sepahkan... gambar kat atas tu time mood afifah rajin...
"Afifah, lepas main masuk dlm bakul ni ye..." tu le ayat ummi... angguk2 je lah afifah, tapi tak faham pun..

14 comments:

Tukang cerita said...

Sabar...
sampai satu masa nanti, dia akan faham.....dan tlajak rajin menolong...
:)

EIJAM'S FAMILY said...

bagus..ajar dari kecil..tp kan kekadang ikut mood dorang..xpe sampai satu mase nanti faham ler dorang..

Na Shari said...

Takpe...walaupun dia tak faham...teruskan bercakap dgn dia...Lama2 nanti faham la dia :)

Kat taska Na, dengan baby umur 3 bulan kitorang dah bercakap. Even dia tak faham..Dua tiga tahun akan datang, apa yang kita cakap atau buat tu dah ada dalam memori dia :)

yana said...

mcm kenal tikar no..susun xbetul pulak..

hazlin said...

kesian tengok afifah main sesorang... hehheh

Mama-Danish & Sarah said...

elok sebenarnya kalau kita didik anak2 sedari kecil utk kemas balik mainan mereka lepas main.... mungkin hari ni dorang tak faham tapi esok lusa dorang akan faham jugak..

ummi afifah said...

*ye ke mcm tu tkg cite..
*insyaAllah mama umairah
*betul tu na..baby ni daya ingatan dia lebih hebat dr org dewasa

ummi afifah said...

*yana..afifah nye keje lah tu
*mmg kesian gak ka lin...
*insyaAllah mama sarah..

Cikgu Sains said...

hehe..saya pun selalu tetido dulu..sedar2 anak dok tergolek kat kaki..

mamalieyna said...

hehe..melentur buluh biar dr rebung ye..ihiks.. dok pesan slalu kt afifah, lama2 dia ingt la pesanan tu..Insyaallah.. :)

ima said...

wah...afifah, bila besar nanti mesti rajin jadinye...dah ummi dok ajar hari2 tu...

adianiez AIDA said...

elok la tu.
pandai kemas rumah, terutama lepas main.
anak dara mesti pembersih, tau.
satu pendidikan juga tu...

Pontianak Degil said...

TOM-TOM BAK tu ape kak? :P

UmmiRosma said...

Ni baru sorang..kalo akak yg dua tu..heheeee....take a deep breath....sabar...