Sunday, August 23, 2009

SELAMAT BERPUASA...


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


SELAMAT BERPUASA ummi ucapkan kepada semua teman-teman serta pengunjung blog UMMI AFIFAH.. sedikit tazkirah untuk renungan kita semua..

HIKMAH PUASA RAMADHAN

Oleh Ustaz Syed Hasan Alatas

"Wahai orang-orang yang beriman ! Diwajibkan kepada kamu puasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang yang sebelum kamu,supaya kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa." (S.al-Baqarah:183)

PUASA menurut syariat ialah menahan diri dari segala sesuatu yang membatalkan puasa (seperti makan, minum, hubungan kelamin, dan sebagainya) semenjak terbit fajar sampai terbenamnya matahari,dengan disertai niat ibadah kepada Allah,karena mengharapkan redho-Nya dan menyiapkan diri guna meningkatkan Taqwa kepada-Nya.

RAMAHDAH bulan yang banyak mengandung Hikmah didalamnya.Alangkah gembiranya hati mereka yang beriman dengan kedatangan bulan Ramadhan. Bukan sahaja telah diarahkan menunaikan Ibadah selama sebulan penuh dengan balasan pahala yang berlipat ganda,malah dibulan Ramadhan Allah telah menurunkan kitab suci al-Quranulkarim,yang menjadi petunjuk bagi seluruh manusia dan untuk membedakan yang benar dengan yang salah.

Puasa Ramadhan akan membersihkan rohani kita dengan menanamkan perasaan kesabaran, kasih sayang, pemurah, berkata benar, ikhlas, disiplin, terthindar dari sifat tamak dan rakus, percaya pada diri sendiri, dsb.

Meskipun makanan dan minuman itu halal, kita mengawal diri kita untuk tidak makan dan minum dari semenjak fajar hingga terbenamnya matahari,karena mematuhi perintah Allah.Walaupun isteri kita sendiri, kita tidak mencampurinya diketika masa berpuasa demi mematuhi perintah Allah s.w.t.

Ayat puasa itu dimulai dengan firman Allah:"Wahai orang-orang yang beriman" dan disudahi dengan:" Mudah-mudahan kamu menjadi orang yang bertaqwa."Jadi jelaslah bagi kita puasa Ramadhan berdasarkan keimanan dan ketaqwaan.Untuk menjadi orang yang beriman dan bertaqwa kepada Allah kita diberi kesempatan selama sebulan Ramadhan,melatih diri kita,menahan hawa nafsu kita dari makan dan minum,mencampuri isteri,menahan diri dari perkataan dan perbuatan yang sia-sia,seperti berkata bohong, membuat fitnah dan tipu daya, merasa dengki dan khianat, memecah belah persatuan ummat, dan berbagai perbuatan jahat lainnya.Rasullah s.a.w.bersabda:

"Bukanlah puasa itu hanya sekedar menghentikan makan dan minum tetapi puasa itu ialah menghentikan omong-omong kosong dan kata-kata kotor."
(H.R.Ibnu Khuzaimah)

Beruntunglah mereka yang dapat berpuasa selama bulan Ramadhan, karena puasa itu bukan sahaja dapat membersihkan Rohani manusia juga akan membersihkan Jasmani manusia itu sendiri, puasa sebagai alat penyembuh yang baik. Semua alat pada tubuh kita senantiasa digunakan, boleh dikatakan alat-alat itu tidak berehat selama 24 jam. Alhamdulillah dengan berpuasa kita dapat merehatkan alat pencernaan kita lebih kurang selama 12 jam setiap harinya. Oleh kerana itu dengan berpuasa, organ dalam tubuh kita dapat bekerja dengan lebih teratur dan berkesan.

13 comments:

MAMASYAZA said...

selamat berpuasa jugak utk ummi afifah sekeluarga...

siti_m said...

selamat menjalani ibadah puasa

adda said...

selamat ber[uasa. tq for the tazkirah

Intan said...

Selamat berpuasa to ummi afifah and family :)

Khairiah said...

SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN YANG MULIA...TKASIH.

ibu_arifa said...

selamat berpuasa ummi afifah sekeluarga:)

EIJAM'S FAMILY said...

ummi selamat puasa jugak yerk..cute gbr tue.. i like

ummi afifah said...

tq mamasyaza, kak yam n adda..
tq juga too intan,ibu arifa, kak kay, eijam family... semoga puasa kita diterima Allah SWT...

Tukang cerita said...

salam ramadhan tuk reen n family...
:)

Anonymous said...

hi..salam ziarah,jemput singgah & jom shopping wit us!! kain pasang & shawls murah..murah.. :) @ http://gorgeous-ground.blogspot.com/

Ilyana Ar Razi said...

Salam Ramadhan,

Semoga beroleh keberkatan ibadah dan ilmu di bulan yang mulia ini.

zieha said...

salam ramadhan, selamat berpuasa, selamat berbuka...selamat memasak n selamat bersahur..
nak wish raya tggu bulan dpn la yek ...hik3x

kakyong said...

salam Ramadhan..
lambat pulak mengucapkannya..
semoga ummu afifah sihat selalu disamping keluarga