Saturday, January 31, 2009

SI UDANG LIPAN...


Special entry for UmmiRosma dan mungkin yg tak pernah dengar nama ni... ni gambar udang lipan. Mungkin kat tempat lain ada nama glamour tersendiri.. mungkin sebab dia ada byk kaki mcm lipan so dipanggil udang lipan.. udang ni hidup dalam air masin (laut)... dulu-dulu tak jadi harga.. tapi sekarang mahallah juga.. susah utk didapati dan tak senang juga nak masak sendiri... cara proses (potong) dia sblm dimsk mesti betul, kalau tak, susah nak dpt isi dia yg berketul-ketul.. boleh dimasak mcm2 resepi.. paling mudah digoreng dengan serai dan lada merah..... alamak mcm dah try masak lak.. tak pernah uruskan pun udang ni... tengok mak masak je... tapi rasanya.. cukup manis.. buat kuah mee kari pun sedap...

5 comments:

siti_m said...

udang nie kalo terus siang atau buang kulit mentah2 bila masak atau goreng isi dia hancur so elok nya rebus atau kukus sekejap dulu baru kopek kulit dia. ni pengalaman akak la kalo tak pandai kopek kulit payah sikit.

ummi afifah said...

thanks 4 the tips kak yam..

Honey Bee said...
This comment has been removed by the author.
Honey Bee said...

Salam kenal...
first time dengar nama udang nie... selalunya dengar nama udang pengantin dengan udang komando.. udang nie susah nak jumpa kot..

UmmiRosma said...

UmmiAfifah..

Tnx for the pix...tapikan UmmiRosma rasa tak lalu la nak makan..takut....tp kalo makn bersama UmmiAfifah mungkin lalu kot...anyway tnx a lot for the info..

Really appreciate it...~hug~