Sunday, February 8, 2009

TUKAR SELERA..

Semalam..Sabtu.. pagi2 dah pikir apa nak masak hari ni... saja nak ubah selera.. awal2 pagi dah pergi Marbawi.. cari bahan.. sampai je kat kedai tu belilah beberapa items.. lepas tu on the way balik rmh singgah lak kat satu kedai ni.. terjumpa pulak daun selom... nampak fresh je.. teringat lak daging dlm freeze.. so dtg la idea 'KERABU DAGING DAUN SELOM'... ni la hasilnye..

Very simple.... mcm buat kerabu biasa..
Bahan-bahan:
  • daging yg telah direbus dipotong nipis
  • daun selom dipotong kecil
  • bawang besar dipotong nipis
  • cili besar+sikit belacan+garam(ditumbuk)
  • kerisik dan air limu kasturi
  • semuanya secukup rasa... gaul je la..
    Petang lak... kuih pau kacang merah... beli kat marbawi daa... tak mampu nak uli tepung sendiri..tambahan 3 org je nak mkn.. so beli frozen je...afifah n daddy suka betul...

10 comments:

ain said...

sedapnya kerabu daging!! semlm akak gi pasar tani. X pernah pergi seblm ni. saja jalan2..seronok betul tengok segala jenis ikan, sayur, kuih muih. Semua ada. Klu le akak spesis yg rajin memasak, puas le dok membeli. hihi

Tukang cerita said...

sama komen dgn teratak k.lin...
pi sana reen, utk mbacanya...
eheks!
~hahahahaaaaa.....~

hazlin said...

wah TC, two in one!

Azreen, pau tu melatops laaaa. kerabu tu akan ku cuba suatu hr nanti...

siti_m said...

pizza dah try ke?? tetiba tukar tajuk... hehehe

Saidatulnissa Aina Umairah said...

wah terliur mama umairah tgk kerabu daging nie...

ummi afifah said...

kak ain..sy pun bkn rajin sgt...

ummi afifah said...

tkg crite...2 in 1 da..save nampak..
kak lin... yg mudah n ringkas je tu..

ummi afifah said...

alamak kak yam... blm try.. tunggu kak yam bg resepi tapak dia tu..

ummi afifah said...

bleh la try mama umairah..he..he..

ummumishkah said...

sedap nyer kerabu tu...
memang favorite kami gak tu....