Friday, March 20, 2009

LAPANG SEBELUM SIBUK...

"Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara...
Muda sebelum tua,
Kaya sebelum miskin,
Sihat sebelum sakit,
Lapang sebelum sibuk,
Hidup sebelum mati..."
Dah lama tak update blog.. byk tag yg blm dijawab.. kpd kwan2 yg sudi singgah di sini, thaks a lot diucapkan.. Seminggu dua ni mmg terlalu sibuk... sibuk dengan kerjaya... tugas sbg pendidik tak ada masa rehatnya.. dlm sibuk mendidik anak2 org lain, anak sendiri pun perlu dididik juga.. tapi mendidik anak org byk bezanya dgn mendidik anak sendiri, terutama mendidik anak remaja. betullah kata pepatah, kalau nak dilenturkan buluh, biar dr rebungnya... kalau yg nak dilentur itu sudah jadi buluh, terpaksa dilenturkan utk jadikan sesuatu yg berguna, buat rakit ke, ceracak bangunan ke.. apapun detik terindah bagi seorang pendidik ialah bila didikan kita itu menunjukkan hasil.. paling jelas kayu pengukurnya time result exam keluar. kalau diimbaskan kembali;
  • time budak2 taknak belajar dlm kelas, cikgu yg susah hati...
  • time diorang ambil exam, cikgu pun duduk tak senang...
  • time menunggu result keluar, cikgu tidur tak lena...
  • time result keluar, cikgulah yg paling gembira @ sedih...

Alhamdulillah, result SPM yg baru diumumkan amat2 membahagiakan saya sebagai seorang pendidik.. hilang segala penat jerih selama 2 tahun mendidik pelajar2 ni... satu hadiah yg amat besar nilainya bila result yg diterima amat memberangsangkan.. terasa gembira sgt apabila segala pengorbanan kita ada balasannya... Ni gambar kak lin (wariskuminagrawa) sedang menganalisis result matematiknya.. tahniah kaklin, kualiti meningkat..

Ni wajah2 bekas pelajar yg akan menjadi 'seseorang' suatu hari nanti..

Tapi yg lebih2 membahagiakan ialah melihat si comel, afifah ketawa riang, membesar dgn sihat... tgk aksi2 si kesil ni hilang semua stress.. masa sibuk pun jadi lapang...





6 comments:

ummumishkah said...

terima kasih cikgu!

ain said...

Tahniah ummi...kepuasan yg tak blh dilafazkn dgn kata2 kan bila anak2 didik berjaya.

ummi afifah said...

*thanx ummumishkah
*betul tu kak ain..

UmmiRosma said...

Congratulation Cikgu...
I understand how you feel about the results. In my case, Im teaching the Year 6 pupils (sekolah rendah)..and my subject is Mathematics...ooooh....so nervous nak face the uupcoming PSR exam ni...by the way, ummiafifah what subject do you teach?

ummi afifah said...

ummirosma, im teaching science for secondary school (form 4 n 5)

hazlin said...

tahniah ummi afifah. 100% dengan gp yang cemerlang. keep up the good work. Semoga Allah membalas usaha murni anda.