Wednesday, May 20, 2009

ALHAMDULILLAH... BERKAT DOA MAK TOK...

(Jangan marah ye kepada sesiapa yg tak suka entry ni... bknnya nak mengada nak tunjuk kat semua tapi tujuan utama nak arkibkan untuk afifah besar nanti...)

TERIMA KASIH ATAS UCAPAN TAHNIAH YG DITERIMA DARIPADA SEMUA KEKAWAN SEPERJUANG.. SPECIALLY KAK LIN (WARISKU MINGRAWA) , TUKANG CERITA N KAK YAM.... JUGA SPECIALLY DARI DADDY AFIFAH, KEDUA MAK DAN AYAH, MAMA DAN ABAH...
Memang satu keputusan yang diluar jangkaan ummi... teringat lagi lepas keluar dari dewan peperiksaan sekitar Mac lepas, niat yg pertama nak beli buku tebal yg berharga RM 60... sebabnya memang tak boleh jawab langsung... malam sebelum exam curi2 baca nota photostat yg kak zue (my beloved sis) bagi... tu pun afifah nak jerit2 panggil ummi dari bawah (kononnya.. ummi study kat bilik atas).. satu apa pun tak masuk otak.. last2 call mak tok...

"mak, esok bacakan Yassin kat Kak In na... nak exam, kul 9 pagi sampai 12 tgh.." ummi telefon kat mak tok la...

"InsyaAllah.. takut terlupa la, kalut2 dgn budak2 ni..." maklumla cuti sekolah.. 2 org cucu dia balik kg.. sibuk la sikit melayan diaorg..

Memang dah jadi tabiat baik mak ummi (mak tok) kalau anak dia nak periksa dia akan setia baca Yassin n berdoa... Dah la ada 7 orang... tu belum masuk menantu 2... pas ni cucu2 pulak... mak tok pun dah tak buat apa2.. dok rmh sorang2 tu la aktiviti dia...tok ayah sibuk kat kedai... sayang mak...

Hari Isnin lepas orang dah sibuk2 SMS result PTK... semua dah SMS ummi je tak... semua kekawan dah bengang dgn ummi sbb tak nak SMS (termasuklah Tukang Cerita)... yg paling beriya tu Kak Shitah n Fatihah... siap nak sponsor kredit tuk ummi.... tapi ummi diam je... dah seram sejuk tapi nak tunggu slip juga.. baru la real debaran tu...

Esoknya, Selasa, pagi2 lagi ummi dah sampai sekolah..bdk pejabat, Megat nama dia tengah edarkan slip keputusan... cuak betul.. dalam hati confident dapat 3-2... sampai bilik guru, tak bukak lagi... biaq je atas meja...

fatihah n Kak shitah dah bising2...
"hai.. dah dapat slip, tak nak buka ke.."
"oklah..."ummi pun bukak la... Bismillahirrahmanirrahim....


Ni la keputusan ummi... ummi pun terkejut... macam mana boleh straight lulus 4-4... Alhamdulillah..setinggi rasa syukur...anugerah yg amat tidak ternilai dari Yg Esa..

Mungkin doakekawan, yg tak putus menyebut ummi dapat 4-4... ummi tak confident n siap cakap kalau dapat 4-4 buat laksa la ummi... kak lin siap nak jadi saksi lagi...

Kalau org tanya rahsia... takde pun... tapi yg lain sikit, time ummi drive nak gi exam n masuk dewan, ummi mmg fokus nak dapat 4-4, walaupun tak masuk pun time baca buku mlm tu.. Mungkin time tu Malaikat mendengar dan Allah SWT memperkenankan... Alhamdulillah...

Terima kasih, Ya Allah.... Juga kepada kedua org tua ku... yang tak henti berdoa... utk ayahanda, ini hadiah utk ayah... tiada hadiah yg boleh mengembirakan ayahanda selain berita kejayaan anaknya... ayah selalu cakap aku akan jadi pengetua suatu hari nanti... alamak tidak!!!... besar tangungjawab tu...

**bonda dan ayahanda tersayang

Juga kepada 2 org yg paling kucintai.... kusayangi... rezeki ini untuk kita kongsi bersama... daddy n afifah... semoga hidup kita akan sentiasa diRahmati Allah SWT dan sentiasa dikurniakan rezeki yg diberkati...


**dady and afifah

Kepada kekawan STESMA... cayyoo!!! bulan ogos ni score ye... tukang cerita, boleh naik P3 same2... kak lin n kak yam, kearah menjadi pengetua cemerlang... tunggu laksa kedah mai bilik guru na...

**p/s.. TAHNIAH UTK KAK LIN YG DAPAT 4-3 DAN TUKANG CERITA YG DAPAT 3-4...

19 comments:

yana said...

ape ni???apakah maksudnya 4-4 tue?dpt apa???xplain sket...

ima said...

tahniah!!!berkat doa ibu dan ayah...

Tukang cerita said...

Tahniah...

Moga masin mulut hang Ummi....
Semoga eden pun dapat 4 la nanti...
kita kan biasa sama2....
Doa jer lah, moga ada rezki kami plak....
:)

Na Shari said...

Salam akak,
walaupun Na tak berapa tau about PTK ni...Na nak wish congratulations utk akak...berkat doa mak akak...

Sama la dgn mak abah na...Anak2 yang nak exam...mak abah yang buat solat hajat and baca Yassin...
Oh, terharunya...

ummi afifah said...

*yana dondeng, tu la lain kali baca paper... exam PTK tuk kakitgn kerajaan da...
*tq kak ima..
*amin... tkg cerita, jgn lupa study yo...
*na, smg kita pun sama2 doakan mereka...

yana said...

ahaks...ckpla PTK..oo bley dpt nek gaji la ni lalaala fifa dpt btl susu br la nnt..

Saidatulnissa Aina Umairah said...

tahniahh ummi... berkat doa bondamu

hazlin said...

Azreen,
tahniah sekali lagi. memang doa ibu itu yg terbaik.

wah pagi-pagi lagi akak dah pulun laksa hang. amik berkat.. sedap..

insyaAllah, bulan 8 nanti akak do my best. Tq mendoakan akak. :)

Mama-Danish & Sarah said...

tahniah ummi afifah..... Allah makbulkan doa ibu ummi ya.

niza said...

tahniah kak!!!bestnyer dpt 4-4...hubby berkali2 ambik asyik la 3-3...hehehhe...lum ader rezeki lg agaknyer....

mamalieyna said...

tahniah!...betul berkat doa makayah tu..alhamdulillah...

siti_m said...

Tahniah
memang doa seorang ibu diikuti dengan usaha yang berterusan tanpa mengenal jemu pasti kejayaan dalam tangan.
kena belajar cam mana nak ingat apa yang dibaca akak asyik lupa je. masuk ayat kedua ayat yang tadi dah lupa hmmm.....

UmmiRosma said...

Congratulations!!! Semoga berjaya selalu dan dimurahi rezeki..amin

ummumishkah said...

tahniah..
moga cepat2 naik pangkat!

ummi afifah said...

*tq mama umairah..
*kak lin, sy akan doakan kak lin lak
*Alhamsulillah, mama sarah
*niza,mmg rezeki dr Allah SWT
*mamaleiyna, TQ..

ummi afifah said...

*TQ kak yam, cayyoo...
*TQ UmmiRosma...
*TQ Ummumishkah... harap2 mcm tu la..

zieha said...

tahniah..pas nie naik gaji le ye..esok2 naik pangkat plak..alhamdullillah..doa ibu bapa mmg berkat:)

ibu_arifa said...

nak ucap tahniah jugak la.. wah..terer nya ummi leh dapat 4-4... kagum sungguh saya.. kasi tabik spring sikit :)

ummi afifah said...

tq zieha n ibu arifa